Vaccinaties najaar 2022

5 september 2022

Dit najaar zijn er meerdere vaccinatieprogramma’s waarvoor u mogelijk in aanmerking komt.

Griep (influenza)

Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden. Griep is iets anders dan een zware verkoudheid. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand) kunnen ernstig ziek worden. Soms zelfs met overlijden tot gevolg. Daarom nodigen huisartsen deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep.

De huisartsen zullen zoals ieder jaar de griepprik geven aan mensen die daarvoor in aanmerking komen. Alle mensen ouder dan 60 jaar krijgen een uitnodiging. Mensen met een medische indicatie worden ook uitgenodigd. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de griepprik? Of heeft u andere vragen over de griepprik? Kijk dan op https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik en https://www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen-griepprik.

De uitnodigingen voor de griepprik versturen wij in de laatste week van september.


 

Pneumokokken

De pneumokok is een bacterie waar u longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging van kunt krijgen. In het najaar van 2022 ontvangen mensen van 66 tot en met 69 jaar (geboren vanaf 1-1-1953 tot en met 31-12-1956)  een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar. Meer informatie vindt u op https://www.rivm.nl/pneumokokken/pneumokokkenprik en https://www.thuisarts.nl/prik-tegen-pneumokokken/ik-denk-erover-om-prik-tegen-pneumokokken-te-halen.

De uitnodigingen voor de pneumokokkenprik versturen wij in de laatste week van september.


 

Corona herhaalprik

Het RIVM verwacht dat het coronavirus in het najaar oplaait en de besmettingen zullen toenemen. De minister heeft naar aanleiding daarvan besloten om vanaf de tweede helft van september iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik tegen corona aan te bieden.

Deze herhaalprik tegen corona kan worden gehaald vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik, of doorgemaakte besmetting. De herhaalprik is voor iedereen vanaf 12 jaar beschikbaar. Als eerste worden de mensen met een medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd. Met de herhaalprik tegen corona blijf je extra goed beschermd tegen het coronavirus om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames te voorkomen.

Meer informatie vindt u op https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/herhaalprik-tegen-corona.

De uitnodigingen voor de Corona herhaalprik worden in verschillende fasen verstuurd vanaf de tweede helft van september.
U wordt uitgenodigd door het RIVM en kunt daarna een prikafspraak maken bij de GGD. De huisarts geeft geen coronavaccinaties.

Huisartsen het Centrum
Toussaintstraat 47a
2406 XN Alphen Aan Den Rijn

Privacyverklaring
Klachtenformulier