De huisartsen en praktijkondersteuners van huisartsen Het Centrum, de fysiotherapeuten van de Samenwerkende Alphense Fysiotherapeuten, de Samenwerkende Apotheken Alphen en de diëtiste Marja Haak werken nauw samen bij de behandeling van patiënten met suikerziekte (Diabetes), COPD en Astma. Ook wordt momenteel het zorgprogramma hart en vaatziekten / hartfalen opgezet (Cardio Vasculair Risico Management).


Diabetes

De huisarts stelt de diagnose diabetes op basis van uw klachten en aanvullend laboratorium onderzoek. De huisarts geeft u uitleg over de aandoening en start eventueel alvast met medicatie. In verband met de diabetesbehandeling ziet u de huisarts normaal gesproken één maal per jaar. De huisarts zal u vervolgens verwijzen naar de praktijkondersteuner. Het doel van de behandeling van diabetes is het verlagen van het glucosegehalte in het bloed en daardoor de kans op complicaties.

Folder Diabetes


COPD

De huisarts stelt de diagnose COPD op basis van uw klachten en aanvullend onderzoek, zoals een longfunctietest. De huisarts geeft u uitleg over de aandoening en schrijft medicatie voor. De huisarts zal u vervolgens verwijzen naar de praktijkondersteuner. De huisarts heeft regelmatig overleg met de andere zorgverleners om goed op de hoogte te blijven van uw situatie.

Folder COPD


Astma

Een belangrijk kenmerk van astma is dat de ziekte bestaat uit een chronische ontsteking van de luchtwegen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van benauwdheidsaanvallen. Bij een vermoeden van de diagnose zal de huisarts besluiten een longfunctie te gaan meten. De behandeling berust op o.a. medicatie, vermijden van prikkels en een gezonde leefstijl.

Folder Astma


Hart en vaatziekten (CVRM)

Preventie van hart- en vaatziekten richt zich voornamelijk op het voorkomen van een nieuw hartinfarct, beroerte, vernauwing van de kransslagaders of slagaders in de benen en van een verwijding van de buikslagader. Als er sprake is van hoge bloeddruk of een hoog cholesterol dan is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Folder Hart en Vaatziekten (CVRM)


Hartfalen

Bij hartfalen slaagt het hart er onvoldoende in het bloed naar de weefsels in het lichaam te pompen. Hierbij kunnen klachten ontstaan als kortademigheid bij inspanning of rust, moeheid en ophoping van vocht (bijvoorbeeld in de enkels). Dit komt vooral voor na een hartinfarct en een langdurige bestaande bloeddruk of suikerziekte.

Folder Hartfalen

 

            

Huisartsen het Centrum
Toussaintstraat 47a
2406 XN Alphen Aan Den Rijn

Privacyverklaring
Klachtenformulier